Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków.
Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów, dr William Davis przedstawia pozytywne skutki diety bez pszenicy:
- utrata wagi nawet do 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy,
- złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2,
- ustąpienie objawów celiakii i schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
- wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i LDL,
- poprawa gęstości kości i zahamowanie osteopenii,
- zmniejszenie dolegliwości skórnych (łuszczyca, afty, łysienie),
- ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.