Najnowsza publikacja Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej: "Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś".Pomysłodawczyni książki zaznaczyła, że dowódcy mieli świadomość, że najlepiej wyszkolony żołnierz nie będzie skuteczny, kiedy będzie głodny. Podkreśliła, że Napoleon mawiał, iż armia maszeruje na żołądkach swoich żołnierzy. Przypomniała, że od niemal początków wojsku towarzyszyła grochówka. Najpierw był to rozcierany groch z pietruszką, później zaczęto dodawać wędzonkę bądź boczek. - I ona dochodziła do takiego stanu, że łyżka stała na baczność
UWAGI:
Bibliografie przy większości prac. Oznaczenia odpowiedzialności: autorka koncepcji, redaktor prowadzący Iwona Dwojewska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni